Playride – Interview με τον Τάσο Eυφραιμίδη

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου βρεθήκαμε στο Σέιχ Σου για να πάρουμε μια ιδέα από το πρακτικό σκέλος μιας εκπαίδευσης για οδηγούς/εκπαιδευτές ορεινής ποδηλασίας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους! Το MIAS Mountain Bike Instructor / Leader Qualification L1 & L2 είναι μια πιστοποίηση από την Αγγλία, με διεθνή αναγνώριση για αυτούς που θέλουν να αναλάβουν την καθοδήγηση/εκπαίδευση γκρουπ mountain bikers, και πλέον έχουν εκπρόσωπο τους στην Ελλάδα, το Play Ride.

PLRD SofiaCamplioniCom-1737

Τι είναι το Play Ride και πότε ιδρύθηκε?

Το PR είναι μια “σχόλη” με αντικείμενο την ορεινή ποδηλασία.

Δραστηριοποιείται σε 3 τομείς:

  1. Skills Courses (μαθήματα για την βελτίωση οδηγικών δεξιοτήτων) που απευθύνονται τόσο σε αναβάτες με ελάχιστη εμπειρία, που θέλουν ωστόσο να ξεκινήσουν με ασφάλεια το MTB, όσο και σε πιο εξοικειωμένους mountain bikers που επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους.
  2. MIAS Mountain Bike Instructor / Leader Qualification L1 & L2

To PR είναι ο μόνος εγκεκριμένος φορέας στην Ελλάδα που πραγματοποιεί τα MIAS (Mountain-bike Instructors Award Scheme) courses και προσφέρει πτυχίο εκπαιδευτή ορεινής ποδηλασίας Επιπέδου 1 και 2. Τα πτυχία αυτά παρέχουν την δυνατότητα στους κατόχους τους να καθοδηγήσουν ομάδες αναβατών στο βουνό. Τα πτυχία της MIAS αποτελούν μιας από τις πιο σημαντικές πιστοποιήσεις MTB guide καθώς και βασική προϋπόθεση εργασίας σε πάρα πολλούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του MTB και του MTB holidays σε όλη την Ευρώπη. Τα πτυχία της MIAS είναι αναγνωρισμένα από τη NVQ Awarding Body of NCFE και παρέχουν διαπίστευση από τους εξής οργανισμούς: The Association of British Cycle Coaches, Cyclists Touring Club (CTC), The Adventure Activities Licencing Authority (AALA), Learning Outside The Classroom Badge and the NVQ Awarding Body of NCFE.

  1. Καθοδήγηση Γκρουπ ορεινής ποδηλασίας

Πιστοποιημένος οδηγός/εκπαιδευτής αναλαμβάνει την καθοδήγηση για όσους θέλουν μόνοι τους, με την οικογένειά τους ή με τους φίλους/ες τους να απολαύσουν με ασφάλεια την βόλτα τους με το ποδήλατο στο βουνό.

PLAYRIDE SofiaCamplioniCom-9926

Ποιος κρύβεται πίσω από το Play Ride και πως ξεκίνησε η ιδέα?

Εντάξει Άγγελε με αναγκάζεις να το αποκαλύψω. Η μυστική ταυτότητα που κρύβεται πίσω από το Play Ride είναι ο Spiderman!

[column width=”1/3″ first=”yes”]PLAYRIDE SofiaCamplioniCom-1564
[/column][column width=”2/3″ last=”yes”]

Το Play Ride ξεκίνησε γιατί ποτέ δε μου άρεσε να ανεβαίνω μόνος στο βουνό. Αρκετές φορές μάλιστα κάποιοι νέοι ή λιγότερο έμπειροι αναβάτες μoυ πρότειναν να τους συνοδεύσω στις βόλτες τους. Πρόβλημα να μεταφέρω στους άλλους τις γνώσεις μου δεν είχα ποτέ. Αντιθέτως, πάντα μου άρεσε να συμβάλω -όσο μπορώ- στην μύηση “νέου αίματος” στο χώρο του mountain bike. Με την ευθύνη απέναντί τους όμως, ήμουν πολύ προβληματισμένος. Μάλιστα την προηγούμενη δεκαετία είχαμε οργανώσει με φίλους ποδηλάτες και κάποιες αρκετά επιτυχημένες θα έλεγα διήμερες MTB εκδρομές. Το κίνητρο μας τότε ήταν πρωτίστως η αγάπη μας για το mtb, αλλά από τότε “γύριζε” στο μυαλό μου μια αμιγώς επαγγελματική εμπλοκή με την ορεινή ποδηλασία. Όταν έφτασα στο σημείο να παρατάω τη δουλειά μου και να ταξιδεύω για να ανέβω στο βουνό για την χάραξη της διαδρομής και την προετοιμασία του skills arena… αντιλαμβάνεσαι ότι η πιστοποίηση στην Αγγλία, τα μαθήματα και η πρόταση από τη MIAS να τους εκπροσωπήσω στην Ελλάδα ήταν μια φυσική εξέλιξη. Στο Play Ride όμως σημαντικό ρόλο παίζει και η Σία Ζουρλαδάνη ως σύμβουλος fitness.

[/column]

Η Σία ενισχύει και θωρακίζει την φυσική υγεία των αναβατών που αγαπάνε το Play Ride και κατά κοινή τους ομολογία οι οδηγητικές τους ικανότητες βελτιώνονται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Οι Άγγλοι έχουν μια μανία με τις πιστοποιήσεις και όλα θέλουν να είναι “by the book”. Κατά πόσο η ελληνική νοοτροπία συνάδει με την αγγλική? Υπάρχει πραγματική ανάγκη ή πρόκειται για μια καινούργια μόδα στον χώρο του mtb?

Η έγκυρη και μεθοδευμένη εκπαίδευση δεν είναι μανία κάποιου συγκεκριμένου λαού. Είναι ανάγκη προσωπική. Είναι βασική προϋπόθεση για όποιον θέλει να θεωρείται σοβαρός επαγγελματίας ή για κάποιον που θέλει να βελτιωθεί και να εξελιχθεί σε προσωπικό επίπεδο. Η πιστοποίηση από έναν αναγνωρισμένο φορέα με πολύ υψηλές διαπιστεύσεις από μεγάλους οργανισμούς δεν θεωρώ ότι είναι μόδα. Είναι υπευθυνότητα, είναι επαγγελματικό ήθος, είναι σεβασμός σε αυτόν που σου εμπιστεύεται το σωματική του ακεραιότητα, το χρόνο του και τα χρήματά του. Πιστεύω ότι στη χώρα μας υπάρχουν σοβαροί και υπεύθυνοι επαγγελματίες στον τομέα των υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων που δεν καθησυχάζονται στην πρακτική εμπειρία που έχουν ή σε κάποιες γνώσεις που κάπου/ως σκόρπια έχουν πάρει. Μελετούν, ερευνούν και ψάχνονται για εξειδικεύσεις και αναγκαστικά έπρεπε να φύγουν σε κάποιο κολέγιο ή σχολή στο εξωτερικό για να πιστοποιηθούν. Το ίδιο -έχει αρχίσει να- ισχύει και για το ΜΤΒ. Το mtb έχει να κάνει πρωτίστως με τον άνθρωπο/αναβάτη. Δεν έχει να κάνει μόνο με γεωμετρίες, λάστιχα και αναρτήσεις. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να καταλάβουμε ότι η πιστοποίηση δεν είναι μόδα αλλά ανάγκη, ασφάλεια, υπευθυνότητα, εξέλιξη, επένδυση.

PLAYRIDE SofiaCamplioniCom-1544

Για κάποιο διάστημα έλειπες στην Αγγλία προκειμένου να παρακολουθήσεις σεμινάρια για την διδασκαλία. Πόσο διαφορετικά με την Ελλάδα αντιλαμβάνονται οι ξένοι το mtb…

Στην Αγγλία το mtb έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές σπορ (και ξέρουμε πόσο άρρωστοι είναι οι Άγγλοι με το ποδόσφαιρο). Εδώ να σου θυμίσω ότι πέρσι ψήφισαν την Racel Atherton την καλύτερη τους αθλήτρια. Νομίζω ότι στην συνείδηση του κόσμου έγκειται η μεγάλη διαφορά με εμάς και φυσικά στις υποδομές και γενικότερα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όπου επενδύονται εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο. Είναι πια γνωστό ότι στις Άλπεις -που παραδοσιακά ήταν ο νο1 χιονοδρομικός προορισμός της Ευρώπης, πλέον τα έσοδα από την θερινή περίοδο υπερβαίνουν αυτά της χειμερινής.

[column width=”1/2″ first=”yes”]
PLAYRIDE SofiaCamplioniCom-1829
[/column]

[column width=”1/2″ last=”yes”]
PLAYRIDE SofiaCamplioniCom-8968
[/column]

… και πόσο σημαντικό είναι να σου κάνει κάποιος μαθήματα που είναι εγκεκριμένος instructor?

Ξέρουμε καλά όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το mtb πόσο πολύ επενδύουμε στην αναβάθμιση των ποδήλατων μας και φυσικά το marketing των εταιριών που δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε ποτέ, απαιτεί να καταναλώνουμε συνεχώς για να είμαστε up to date. Eνώ όμως αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι καλύτερα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μας κάνουν καλύτερους. Σίγουρα, ένα ελαστικό είναι καλύτερο από ένα άλλο όσον αφορά την πρόσφυση στις στροφές, αλλά αν δεν ξέρεις πώς να στρίψεις, μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις το υποδεέστερο.

Για να γίνεις καλύτερος αναβάτης θα πρέπει να κάνεις τον εαυτό σου καλύτερο. Αγοράζοντας πράγματα δεν γίνεσαι απαραίτητα καλύτερος. Αντί να ξοδεύεις εκατοντάδες εύρω για την αναβάθμιση του ποδηλάτου σου γιατί να μην ξοδέψεις στην αναβάθμιση του εαυτού σου;

Όταν επιλέγεις να κάνεις μαθήματα με έναν εγκεκριμένο επαγγελματία ΜΤΒ instructor σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι έναν άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο mountain biker που έχει αφιερώσει χρόνια στην κατανόηση, την εκμάθηση και την διδασκαλία των σωστών τεχνικών οδήγησης στο βουνό. Kαι το σημαντικότερο έχει τον τρόπο να μεταδώσει αυτήν τη γνώση σε άλλους αναβάτες.

Τα skills που απαιτούνται στο ΜΤΒ είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλά. Ωστόσο, δεν είναι πάντα προφανή. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι η επισήμανση ενός εξωτερικού παρατηρητή. Ένας εκπαιδευμένος instructor έχει μια πολύ καλή ιδέα για τα σφάλματα, τα αίτια και τα αποτελέσματα που επιφέρουν στην οδήγηση. Ένας καλός instructor, μέσα σε λίγες ώρες, θα διδάξει τους περισσότερους αναβάτες πράγματα που θα χρειαστούν χρόνια για να μάθουν.

Τα οφέλη θα είναι σημαντικά. Το να γίνεις καλύτερος αναβάτης θα σε κάνει να αποβάλεις το stress από την οδήγηση σου και να την απολαύσεις περισσότερο. Εκείνο το τεχνικό κομμάτι του μονοπατιού με τον βράχο, θα σου δίνει ικανοποίηση κάθε φορά που θα το “καθαρίζεις” με αυτοπεποίθηση και δεν θα σε τρομάζει πια. Βελτίωσε την τεχνική σου στις στροφές και θα μπορείς να διατηρείς την φόρα σου για το επόμενο κομμάτι του μονοπατιού. Μάθε να εκτελείς bunny hop για να ξεπερνάς τα εμπόδια εύκολα. Στην πραγματικότητα, μαθαίνοντας τις κατάλληλες τεχνικές οδήγησης θα αποκτήσεις περισσότερη ασφάλεια.

Μία συνεδρία βέβαια δεν θα σου διδάξει τα πάντα, αλλά θα σε βοηθήσει, ενδεχομένως πάρα πολύ. Και αυτό θεωρώ ότι είναι η καλύτερη επένδυση στο mountain bike.

PLAYRIDE SofiaCamplioniCom-9043

Σε τι κόσμο απευθύνεται το play ride?

Όπως είπα και πριν το Play Ride απευθύνεται σχεδόν σε όλους. Σ αυτούς που αγαπάνε το βουνό αλλά και σε αυτούς που θέλουν να το γνωρίσουν. Σ αυτούς που αγαπάνε την ορεινή ποδηλασία -ανεξάρτητα από το επίπεδο τους- αλλά και σε αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν το ΜΤΒ χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία. Επίσης το Play Ride μέσα από τα MIAS courses απευθύνεται σε όσους θέλουν να πιστοποιηθούν για να ασχοληθούν επαγγελματικά με την ορεινή ποδηλασία.

PLAYRIDE SofiaCamplioniCom-9667

Κάποιος που κάνει χρόνια mtb και έχει μια κάποια παραπάνω εμπειρία από τον μέσο ποδηλάτη του mtb τι έχει να κερδίσει μέσα από τα σεμινάρια? Με τι εφόδια θα φύγει κανείς μετά το πέρας των μαθημάτων?

Όλοι οι πιστοποιημένοι trainers φεύγοντας από τα σεμινάρια θα έχουν τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές γνώσεις ώστε να μπορούν να ηγηθούν μιας ομάδας στο βουνό και να μπορούν να διαχειριστούν τα άτομα της ομάδας τόσο σε επίπεδο δεξιοτήτων όσο και σε επίπεδο ασφάλειας. Θα νιώθουν περισσότερο από ποτέ εξοικειωμένοι με το ποδήλατο αλλά και την αθέατη πλευρά μιας βόλτας στο βουνό (αξιολόγηση κινδύνων, προσανατολισμός στο χάρτη, πρώτες βοήθειες, αξιολόγηση του γκρουπ, καιρός, εξοπλισμός, διατροφή, έλεγχοι και επισκευές ποδηλάτου κτλ.). Θα τακτοποιήσουν στο μυαλό τους γνώσεις που πιθανόν να έχουν και θα συμπληρώσουν τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ. To σημαντικότερο όμως είναι ότι θα αλλάξει μια για πάντα ο τρόπος που θα βλέπουν πλέον το mountain bike.

Υπάρχουν εξετάσεις ή πρόκειται απλά για μια παρακολούθηση των σεμιναρίων?

Φυσικά και υπάρχουν εξετάσεις τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη. Ωστόσο οι κατευθυντήριες γραμμές απαιτούν οι υποψήφιοι να μην κρίνονται με κάποιο γραπτό τεστ αλλά προφορικά και μέσα από την παρατήρηση. Tα Level 1 & Level 2 της MIAS δεν είναι απλά σεμινάρια. Είναι μια από τις πιο “δυνατές” πιστοποιήσεις ΜΤΒ στον κόσμο.

Με αυτό το πτυχίο μπορείς να δουλέψεις σε οποιαδήποτε χώρα. Γιατί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα δε μπορείς (είναι παράνομο) να βγάλεις κόσμο στο βουνό χωρίς να έχεις κάποια αντίστοιχη πιστοποίηση (και επιπλέον πτυχίο Α’ βοηθειών).

TASOS SofiaCamplioniCom-8977

Πόσες ώρες είναι το κάθε μάθημα?

Τα skill courses διαρκούν 4 ώρες το καθένα. Όσον αφορά την καθοδήγηση γκρουπ αυτό εξαρτάται από το επίπεδο της κάθε ομάδας, 3-4 ώρες θα έλεγα για να δώσω μια ιδέα. Η πιστοποίηση της MIAS είναι ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 2 ημερών.

 

Τι εξοπλισμό χρειάζεται κανείς προκειμένου να μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα?

Απαραίτητος εξοπλισμός είναι το ποδήλατο (mountain bike) σε καλή λειτουργική κατάσταση, το κράνος, νερό και σνακ. Στον προαιρετικό -αλλά προτεινόμενο- θα έβαζα τα κατάλληλα ρούχα (για την εποχή), γάντια, γυαλιά και παπούτσια ποδηλασίας ή κάποια αθλητικά με σκληρό αντιολισθητικό πάτο (τύπου skate).

PLAYRIDE SofiaCamplioniCom-9556

Το mtb για πολύ κόσμο αποτελεί τρόπο ζωής και πέρα από ένα άθλημα αποτελεί ένα μέσο για πολλούς να απολαύσουν την φύση που αγαπούν. Το Play Ride θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε αυτό τον μαγικό κόσμο των βουνών ή το μόνο που σας απασχολεί είναι να βελτιώσετε τα skills ενός rider?

Ασφάλεια + Αυτοπεποίθηση = Απόλαυση/Ικανοποίηση. Αυτές οι λέξεις συνοψίζουν την άποψη μου για το mountain bike. Η ασφάλεια προέχει για ευνόητους λόγους (δεδομένου ότι το mtb δεν είναι και το πιο ακίνδυνο σπορ) και για αυτόν το λόγο τηρούνται οι σχετικοί κάνονες. Η βελτίωση των skills των αναβατών -εκτός του ότι συμβάλουν στην ασφάλεια- αποτελούν τα θεμέλια στην αυτοπεποίθηση τους. Και έτσι σαφώς απολαμβάνεις καλύτερα το αγαπημένο σου σπορ και την φύση. Και επιπλέον νιώθεις ικανοποίηση για την οδηγική σου εξέλιξη. Είσαι πιο χαλαρός, πιο άνετος, είσαι χαρούμενος.

Θα σου πω ένα τραγικό για μένα παράδειγμα. Πριν από πολλά χρόνια (όπου ήμουν ήδη αρκετά εξοικειωμένος αναβάτης MTB, αλλά δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το πως να διαχειριστώ έναν αρχάριο στο βουνό) είχα βγάλει τη σύντροφό μου που λατρεύει το βουνό και αγαπάει το ποδήλατο, για βόλτα στο Σέιχ Σου. Εξαντλήθηκε (αν και γυμνασμένη), τρομοκρατήθηκε, τραυματίστηκε (φυσικά και ηθικά). Μίσησε και το MTB και το Σέιχ Σου και για πολλά χρόνια δεν ήθελε να πατήσει το πόδι της στο αγαπημένο μου βουνό. Την “έκαψα”.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως οι βόλτες με MTB δεν είναι μόνο φύση ή μόνο skills, είναι και καλή οργάνωση και εμβάθυνση στις ανάγκες του αναβάτη που σε εμπιστεύεται. Για το Play Ride το MTB είναι πάνω απ όλα αναψυχή. Να νιώθεις ψυχική, νοητική και φυσική ανάταση μετά από κάθε βόλτα.

 

Αν και νομίζω ότι ξέρω την απάντηση…. XC, Cyclocross, DH, Trail / Enduro or Dirt?

Ότι κάνει τον καθένα να απολαμβάνει καλύτερα την βόλτα του στο βουνό. Το μονό που έχω να προσθέσω εδώ είναι μια προσωπική παρατήρηση. Παρατηρώ λοιπόν πολλούς ανάβατες να “επιμένουν” σε ένα είδος mtb, απλά και μονό επειδή η παρέα τους έχει τέτοιο προσανατολισμό. Τους προτείνω λοιπόν να δοκιμάζουν με κάθε ευκαιρία διαφορετικά δεδομένα (ποδήλατα, διαδρομές, τεχνικές κτλ.) και να αναρωτηθούν πιο είναι το είδος που ικανοποιεί περισσότερο αυτούς.

Ναι, για έμενα αυτό είναι το Enduro:-)

 

Ευχαριστούμε θερμά την Σοφία Καμπλιώνη για τις φωτογραφίες.

Περισσότερες πληροφορίες για την Playride μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα τους. 

Comments

comments